Hollandalı Türklerin siyaset ve oy kullanma davranışları üzerine yapılan anket çalışması raporlaştırıldı.
Türkevi Araştırmalar Merkezi ve Amsterdam Üniversitesi Göç ve Etnik Eğitim Araştırmaları Enstitüsü (IMES), Ağustos ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oylarını kullanan Hollandalı Türklerin oy kullanma davranışları üzerine bir anket yaptı. Anket sonuçları rapor haline getirildi.
Bilindiği üzere yurtdışında yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk vatandaşı ilk kez bulundukları ülkelerde Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullandılar. Avrupa’daki Türklerin göçmenlik tarihi ve siyasi katılım sürecinde bir ilki oluşturan etkin oy kullanma bir çok sosyal bilimci ve siyasetci tarafından ilgiyle takip edildi. Bu doğrultuda Türkevi Araştırmalar Merkezi ve Amsterdam Üniversitesi Göç ve Etnik Eğitim Araştırmaları Enstitüsü (IMES), Rotterdam Ahoy’da kurulan sandıklarda oylarını kullanan 809 Hollandalı Türk seçmenle anket yaptı. Hollanda’da oluşturulan iki sandık bölgesinden Rotterdam’da yaklaşık 16.000, Deventer’de de yaklaşık 4.000 oy kullanılmıştır.
Anket sonuçlarına göre sandıĝa giden Hollandalı Türklerin büyük bir kesimi oylarını Recep Tayyip Erdogan (76,6%) için kullanmışlardır. Ekmelettin İhsanoĝlu Hollanda oylarının yüzde 18’den biraz fazlasını alırken, Selahattin Demirtaş da yüzde 5’ini almıştır. Anket sonuçlarına göre Hollandalı Türk seçmenin önemli bir kesimi Türkiye’deki seçimlerde muhafazakar partileri tercih ederken, aynı kesim Hollanda seçimlerinde ilerici (sol) partileri tercih etmektedirler. Diğer taraftan Hollandaki Türk seçmenin çoğunluğu (66%) Hollanda siyasetine güven duymazken, bu durum 30 yaş üstündeki seçmende daha da fazladır. Anket sonuçlarına göre Hollanda İşçi Partisi ‘PvdA’ Erdoğan ve İhsanoĝlu’na oy verenlerin büyük çoĝunluĝunun beĝenisini kazanırken Sosyalist Parti ‘SP’ de Demiştaş’a oy verenlerin beğenisini kazanmıştır. Diğer taraftan Hollanda seçimlerinde ‘PvdA’ya ve küçük yerel İslami partilere oy veren Hollandalı Türk seçmen önemli ölçüde Hollanda siyasetine güven ve ilgi duymamaktalar. Anket sonuçlarından ortaya çıkan bir başka tespit ise Türkiye’de doğmuş Türk seçmenlerin Türk siyasetine güvenleri Hollanda’da doğmuş seçmene göre daha az iken Hollanda vatandaşı olmayan Türk seçmenler Hollanda vatandaşı olan seçmenlere göre Hollanda siyasetine daha az ilgi göstermekteleridir.
Raporda, Hollanda’daki Türk kökenli seçmenin Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Türkiye’deki milletvekili seçimlerindeki siyaset ve oy verme davranışları analiz edilmektedir. Türklerin seçim davranışları; örneğin yaş, eğitim gibi farklı demografik özellikler açısından ele alınmaktadır. Devamla, Türk kökenli seçmenin Hollanda’da yapılan milletvekili ve belediye seçimlerindeki oy kullanma seçeneklerindeki davranışları analiz edilmektedir. Raporda son olarak seçmenin Türk ve Hollanda siyasetine güven ve ilgisi ele alınmaktadır.
Rapor, anketi yorumlayan IMES müdürü Dr. Floris Vermeulen’in de katılacağı Amsterdam Tartışmalarında ele alınacaktır. Toplantı 22 Ekim Çarşamba günü saat 19.30’da Wissenkerke-Sloterdijk, Radarweg 236, 1043 NV, Amsterdam adresinde gerçekleştirilecektir.