AMSTERDAM – Türkiye’nin üçüncü büyük girişimci teşkilatı TESİAT ve bünyesindeki TESAM’ın Hollanda çalışma ziyaretiyle Türk Sivil Diplomasisi yeniden gündeme geldi. Bu çerçevede Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi’nde bir istişare toplantısı yapıldı. Türkiye’den gelen heyet ve Hollanda Türk STK temsilcilerinin katıldığı toplantıda özelde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde sivil diplomasi ve genel anlamda da Türklerin sivil diplomasi ile dünyaya verecekleri alemşümul mesaj üzerinde duruldu.
Amsterdam’da yapılan toplantıda, TESİAT Genel Başkanı İlyas Bozkurt ve Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör yapmış oldukları konuşmalarda günümüzde ‘Sivil Diplomasi’nin önemine dikkat çektiler. Uluslararası ilişkilerde, Sivil Toplum Kuruluşlarının üçüncü sektör olduǧu, ülkelerin halklarının bilgilendirilmesi ve işbirliǧinde mutlaka ‘Sivil Diplomasi’nin devreye girmesi gerektiǧine vurgu yapıldı.
Türkistan mesajı ve Anadolu irfanı
Yeni Dünya Düzeninde, ne yazıkki, ekonomi savaşları başta olmak üzere, terörizm, kutuplaşma, önyargılar, ırkçılık, ötekileştirmek, güven bunalımı, istikrarsızlık daha da belirgin hale geldi. İnsanlıǧın karşı karşıya kaldıǧı bu ürkütücü durum ve desteklenen çatışma ortamının Türk Sivil Toplum kuruluşlarına yeni bir sorumluluk getirmektedir. Bu sorumluluǧun ise İmam Maturidi ve Hoca Ahmet Yesevi yani Türkistan mesajı ile kadim Anadolu irfanının yeniden insanlık gündemine taşınması olduǧu belirtildi. Zira küresel gelişmeler Türk Sivil Toplum kuruluşlarını Alemşümul düşünmeye ve bu yönde hareket etmeye mecbur kılıyor denildi. Dünyayı kanla, çatışmayla, terörle, kutuplaşmayla yönetmek isteyenlere karşı kayıtsız kalınamayacaǧı, bu gelişmeler karşısında Türk TÖRE’sinin söylecekleri olduǧu belirtildi. Merhamet ve adaletin yeniden yeryüzüne hakim kılınmasına işaret edildi.
Avrupa’da Düşünce Kuruluşları
Avrupa’da sivil diplomasinin stratejik yapılabilmesi için yeni Türk düşünce kuruluşlarına, araştırma ve geliştirme merkezlerine ihtiyaç duyulduǧu belirtildi. Bu baǧlamda, Avrupa’daki mevcut Türk sivil Toplum Kuruluşlarının misyonlarını yeniden gözden geçirmeleri ve yeni kuruluşların doǧmasına zemin hazırlanması istendi. Avrupa Türk STK’ların da, göçmenlik ve azınlık statüsünden kaynaklanan sorunlarla boǧulmamaları, küresel etkinlikler ortaya koyarak Türk dünyası, akaraba topluluklar ve dünyadaki tüm mazlumlara uzanan faaliyetler yapılması teklif edildi.
Türkiye’deki STK’lara Çaǧrı
Türkiye’deki STK’lara, özellikle sınır ötesi faaliyetler yapan STK’lara çağrı yapılarak, faaliyetlerinin ayni ve acil yardımla sınırlı kalmaması belirtildi. Avrupa, Afrika, Türkistan ve Balkanlardaki faaliyetlerin kültür ve medeniyetimizin varoluş anlayışı doǧrultusunda genişletilmesi çaǧrısı yapıldı.
Uluslararası Düşünce Kuruluşları
Türkiye’de de, Hollanda’daki uluslararası ilişkiler alanında örnek gösterilen Clingendael gibi düşünce kuruluşlarının hayata geçirilmesi dile getirildi. Bu kuruluşlar bünyesinde siyasette emekli olan bakan, üst düzey bürokrat, uzman araştırmacı ve bilim adamlarının istihdam edilmesi, uzmanlık, bilgi ve tecrübelerinden ülke ve insanlık için yararlanılması belirtildi. Alanında uzman olanların istihdam edildiǧi bu tür kuruluşların ülkenin dışişleri politikaları başta olmak üzere sınır ötesi faaliyet gösteren STK’lara da rehberlik yapacakları söylendi.
Amsterdam 26 Nisan 2019