Hollanda’da faaliyetlerini sürdüren Hollanda Nogay Vakfı’nca 4 Mayıs Cuma akşamı Amsterdam’da Türk Nogay Tarihi Gençlik Buluşmaları organizasyonu yapıldı.
Başkent Amsterdam’da gerçekleştirilen Türk Nogay Tarihi Gençlik Buluşmaları’na Tarihçi ve Orta Doğu Uzmanı Drs.Yasin SARI, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitmeni Ömer YILDIRIM ve Erasmus Üniversitesi Öğretim Üyesi Emel AKTAN ÖZAYNACI’n da misafir konuşmacı olarak katıldılar.
Hollanda Nogay Vakfı, 4 Mayıs akşamı, Türkevi Topluluğu’nun da desteğiyle Amsterdam’da bir gençlik programı düzenledi. Programda vakıf başkanı Orhan Demirci ile Mehmet Emin Ateş, günün anlamı üzerine konuşmalar yaptılar. Türkiye’den misafir konuşmacı Ömer Yıldırım, Hollanda’dan Yasin Sarı ve Emel Aktan Özaynacı ise, Türk – Nogay tarihi hakkında özellikle gençlere hitaben konuşmalar yaptılar.
Programda 4 Mayıs’ın Hollandalılar için ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı. Nogaylar’ın da tarihte sürgün ve soykırım yaşadıklarını söyledi. Sonra, tam saat 20.00’de de tüm ülkede olduğu gibi, salondaki katılımcılarla birlikte saygı duruşu yapıldı.
Programda Orhun Abideleri’nden başlayıp, Göktürkler, Uygurlar, Kırgızlar, Hazarlar, Türgişler, Karkuklular başta olmak üzere, Oğuzlar, Peçenekler, Karahanlılar ve tabii ki Büyük Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti kısaca ele alındı. Konuşmalarda Nogaylar’ın tarih boyunca uğradıkları sürgün ve soykırımlar da gündeme geldi. Nogaylar’ın birinci soykırım ve sürgünü, Nogay Han’ın 1299’da şehit edilmesiyle yaşanır. Beşinci soykırım ve sürgün ise, 1944 yılında Kırım Türkleri ile birlikte hayvan vagonlarına doldurulup, çoğunun yollarda hayatını kaybetmesiyle yaşanır.
Programda çok ilginç bir öykü gündeme geldi. Nogay konuşmacı Emel Aktan Özaynacı, köylerindeki mezar taşında gördüğü bir sembolden hareketle, kendi köklerine bir yolculuk yaptı. Heyacan ve ibret dolu köke dönüş arayışı, Konya Kulu’nun bir köyünden başlayıp, Rusya’daki Karaçay-Çerkez bölgesine kadar uzanmış. 2008 yılında bir Hollanda televizyon ekibiyle Kulu’dan dayısıyla birlikte yola çıkan Emel hanım, atalarının geldiği yurdu bulur ve toprağı öper. Kendi kimliğinin peşinden koşan Emel hanım yıllar sonra Nogay olduğunu anlamış…
Amsterdam Türk Nogay Tarihi Gençlik Buluşmalarına Türk Federasyon Genel Sekreteri Erim Uğurlu, Amsterdam Postası Yayın Yönetmeni İbrahim Çitil, Hollanda Uygur Derneği Başkanı Sadık Saley başta olmak üzere çok sayıda Nogay ve Türk genci katıldı. Program’da Halil Dönmez beyin Kahramanmaraş mutfağından sunduğu ikram takdirle karşılandı.